Los Lunes Al Sol


İzlemek için biraz geç oldu ama ,Pek birşey kaybetmiş sayılmam çünkü  hala güncelliğini koruyan önümüzde ki uzunca bir sürede koruyacağına inandığım bir film "Güneşli Pazartesiler"

Eğer hollywood filmlerinde ki çeşitli kovalamaca sahneleri ile dolu bir serüven peşinde değilseniz... İşte size 7. sanat tan mükemmel bir kesit.İşsizliğe ve işsizliğin insan üzerindeki etkilerine dair, derdini sakin ve abartısızca anlatan, diyaloglar ve oyunculukların güçlü olduğu duygusal bir ispanyol filmi. orta yaşı geçmiş 4 karakterin her biri birbirinden farklı ve hepsi işsizlik mevzusuna farklı bir boyuttan bakıyor.


Dediğim gibi bu filmde; patlayan otomobiller, son ana kadar kime vereceği belli olmayan hollywood güzelleri, kör göze parmak mesaj, güldürürken düşündürmek, abartı kamera hareketleri,nuri bilge ceylan kareleri, 21 grams gibi bir kurgu, saatlerce süren kovalamaca sahneleri, insanı planjorle ters köşeye yatıran çapraz kurgu, gerçeküstücü metaforlar, italyan yeni gerçekçiliği, fransız yeni dalgasıjapon estetiği, kore yalınlığı, dolgu müzikleri, stara özel aydınlatma yok... ...

sadece gerçek var...

peki niye bu kadar etkileyici?

bize fena halde benziyor bu film ve zaten anlatılan da bu: hepimiz aynıyız aslında.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Filmden birkaç alıntı ;


santa: -sergei,tanrı var mı yok mu?
-orada,yukarılardayken gördün mü onu?

sergei: -gagarin uzaydan ilk geldiğinde bir gazeteci ona bu soruyu sorar,ve gagarin der ki;
evet tanrı yoldaşı gördüm uzayda,ve benden size kendisinin aslında olmadığını söylememi istedi"


- günaydın.
+ belki senin için aydındır.



Diğer bir anekdot ,


rus olan sergei nin ise astronotluk eğitimi yarıda kalmıştır ve daha sonra işçi olarak çalıştığı işinden de olmuştur ona göre komünizm hakkında söylenenler doğru değildir ama daha da kötüsü kapitalizm hakkında söylenen her şeyin gerçek olmasıdır. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bir önemli nokta daha şu ki filmin başrolü javier bardem izleyiciyi büyülüyor. oynadığı karakteri ceket gibi üstüne oturtuyor. Bardem kuşkusuz son yılların en başarılı aktörlerinden biri.